22.4.2015

Feikkimetallia pahvista ja muovista * Fake Metal

Valmis.

Yo-juhlien teemana on steampunk. Kiltimpi versio siitä. Tässä hieman maistiaisia "metallisista" koristeista. 
Käytämme mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja. 
Pieni vihreä lasten muovisalkku muuntui pensselin ja maalien avulla tämmöiseksi. 

Katselin alkuun ohjeita netistä, miten metallipintaa pystyy jäljitellä maaleilla.
Nämä tuli kyllä halvaksi. Meillä oli nimittäin valmiina tarvittavat vesiliukoiset akryyliset askartelummaalit eli musta, valkoinen, punainen, ruskea, oranssi sekä kuparin- ja hopeanhohtoiset värit. Osan olin saanut ystävältä. Laukku oli kirppikseltä n.20snt. 


Valmis.

Kuvat menevät takaperoisesti eli yllä kannenpuolikkaat ovat valmiiksi maalattuina. 


Tässä oli vuorossa valkoinen maalikerros.

1. Ensin sudin vihreän muovin päälle peittävän mustan maalikerroksen. Siveltimen vedot kannattaa tasoittaa vaaka- tai pystysuuntaisiksi.

2. Sen kuivuttua valkoisella sutaisuja sinne tänne. Tämän voisi tehdä myös viimeiseksi, mutta mielestäni valkoisen saa paremmin peittoon näin. Siitä nimittäin helposti tulee liian voimakasta.

3. Sen kuivuttua metallinhohtoinen maali kuivalla sudilla. Nyt määritetään metallin tyyli sillä siveltimenvedot jäävät näkyviin ja vetojen suunta vaikuttaa suuresti lopputulokseen. Alla olevat musta ja valkoinen saavat vähän hohtaa läpi. 

4. Lopuksi edellisen kerroksen kuivuttua pinnan "ruostutus" ruosteenpunaisella maalilla (sopiva sekoitus punaista, ruskeaa ja oranssia. Voi lisätä myös hieman mustaa ja keltaista). Ruostutuksen voi tehdä kuivalla sudilla ja pienellä määrällä maalia tai esim. töpöttimellä. Rypistetty talouspaperipala tai kankaanpalakin toimii. Jos "ruostetta" tulee liikaa, sen saa pyyhittyä kostealla vähemmäksi tai sen kuivuttua maalattua metallinhohtoisella (tai harmaalla) maalilla peittoon. 

5. Kaiken kuivuttua lakkasin pinnan ModPod -lakalla. Vesiohenteinen ja esittäin riittoisa askartelulakka, jota saa esim. Heidin Korttipajasta.Laukun kulmakoristeet maalasin vain mustalla ja kuparinhohtoisella maalilla. Musta saa kuultaa läpi. Huomaa siveltimenjäljet miten ne jäävät näkyviin.


Tässä toiset kulmat ovat vielä mustat ja toiset valmiit. 
"Ruostutus" puuttuu.


Töpöttämällä siveltimellä tai vaahtomuovitöpöttimellä tai painelemalla märkää maalia rypistetyllä sanomalehden tai talouspaperin palalla pinnasta saa röpöläisen ja tinamaisen.Lähtötilanne oli siis tämä vihreä muovilaukku!


Tässä maistiainen isommasta laatikosta. Tuo oli sileä- ja kiiltäväpintainen pahvilaatikko. Sellaisesta tulee paljon parempi ja aidommannäköinen jälki kuin aaltopahvista, johon jää aaltoilu näkyviin.

Tässä laatikossa käytin pintamaalauksessa pyöriviä ja kaarevia liikkeitä. 
En lakannut näitä pahvilaatikoita, sillä maali pysyy näissä ilmankin hyvin. 


Tässä työvaiheita yllä olevan laatikon maalauksesta.


Sama kuin yllä.


Esimaistiainen mustan kovamuovisen silinterihatun metallistamisesta. Maalasin kuparinvärisellä maalilla ohuelti. 
Kuparin ruoste (hapettuminen) on sinivihreää, joten sekoitin sitten sen väristä askartelumaalia ja sivelin kuivalla siveltimellä sinne tänne. 


Pahvinen kissojen annospakkauslaatikko muuttui tämmöiseksi. Pahvissa olevat taitteet (ylemmässä kuvassa keskellä) saa "ruostutettua" ja se lisää aitouden näköä. 


Sama kissanruokapahvilaatikko vielä päädystä. Siinäkin näkyy miten pahvissa olevat epätasaisuudet lisäävät elävyyttä. 
Lisäsin noihin röpelökohtiin vielä lopuksi mustaa maalia hitusen alaosiin (varjo) ja valkoista maalia aavistuksen yläosiin (valo). Pahvisista talouspaperirullien hylsyistä syntyi tämmöisiä putkia. 

Maaleina samat kuin edellä, paitsi ei kuparinhohtoista maalia.


Putken päässä "ruostetta", Maalasin hopeanvärisen maalin kuivalla siveltimellä ja ristikkäisin vedoin. Näin pinta tuli tämännäköiseksi. 


Vähän enemmän "ruostetta". 


Musta maali näkyy hyvin läpi. Valkoista en näihin putkiin käyttänyt juuri ollenkaan. 

Maalaaminen oli inspiroivaa ja antoisaa. En olisi uskonut, että voin saada maaleilla tämmöistä aikaiseksi! 

Anu

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vautsi! Nämä on tosi hienoja! Tuo salkkukin on sattunut löytymään juuri sopiva tämmöiseen, kun siinä on nuo kulmatkin tuollaiset "ruuveineen". Meilläkin on joku lasten muovinen salkku, mutta se on täysin tasainen eikä siitä siten saisi noin näyttävää. Kyllä taitavilla käsillä ja maalilla saa ihmeitä aikaan:) Metsäntyttö

Anu kirjoitti...

:)

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Waaaaau, olenpa hämmästynyt. Todella komea tuli laukusta, aivan uskomaton ;)

Anu kirjoitti...

Tylsä Mörökölli, olin hämmästynyt itsekin :D.