7.6.2015

Laminoitu servetti korttiaskarteluun * Laminated Paper Napkins for Cardmaking


Laminointitekniikka on peräisin jonkun muun harmaista aivosoluista kuin omistani. Löysin idean internetistä. Vaikutti niin mielenkiintoiselta, että päätin kokeilla.

Olin aiemmin lukenut tekniikasta, jossa servetin ylimmän eli kuvakerroksen alle laitetaan tuorekelmua sekä korttipohja tai muu paperi / kartonki, Alimmaksi ja päällimmäksi leivinpaperia ja sitten silitetään niin että kelmu sulaa ja kiinnittää servetin paperiin tai kartonkiin.
Tätä en ole kokeillut.

Tämä toinen tekniikka sen sijaan kiinnosti kovastikin. Lopputuloksen sanotaan olevan sileämpi kuin yllä kerrotulla tavalla tehtynä. Lisäksi tämä tekniikka antaa mahdollisuuksia muokata servettiä halutunmuotoiseksi ennen korttiin tai vastaavaan kiinnittämistä.

Meillä on hyvin halpa laminointikone ollut vuosikausia. Tähän tarkoitukseen ei ollut tullut mieleenkään käyttää sitä. Voin vakuuttaa, että se toimii eikä tarvitse olla kallista hienoa laitetta. Yllä olevan kortin mansikkainen pohja"paperi" on laminointikoneen jäljiltä olevaa servettiä. Kiinnitin laminoidun servetin korttipohjaan 2-puoleisella teipillä. Varmaan liimakin olisi toiminut?
Pinnasta tulee sileä ja silkkinen. Ja jämäkkä.

Tässä kuvasarjaa tekniikasta:


1. Suuri servetti tarvitsee leikata A4-kokoista laminointitaskua varten keskeltä kahteen osaan. Leikkaamisen jälkeen sinulla on 2 kpl suorakaiteen mallisia servettipaloja.
Tämä vaihe kannattaa tehdä ennen seuraavaa irrotusvaihetta. Kahtialeikatusta servetistä on helpompi irrottaa kerrokset.

2. Servetistä käytetään vain ylin eli se kuvakerros. Tässä tuo sininen valkokukallinen kerros tulee käyttöön.
Irrota siis alemmat (yleensä yksiväriset, tässä nuo valkoiset) kerrokset. Niitä voi toki laminoida myös, mutta aina vain yksi kahtiataitettu kerros kerrallaan, jotta laminointitaskun liima jaksaa tarttua servettiin.
Alakerrokset kannattaa käyttää nenäliinoina tai vastaavina, jos niitä ei laminoi. Ovathan ne käyttökelpoista paperia.3. Taita suorakaiteen mallinen puolikas servetti reunat vastakkain, niin että oikeat puolet ovat vastakkain. 
Nurjat puolet ovat ulos päin. 
Tärkeää saada reunat niin tasan kuin mahdollista eli ei kuten yllemmässä kuvassa vaan kuten alemmassa kuvassa. 
Kun servettiä on 2 kerrosta päällekkäin, ne eivät tartu toisiinsa kiinni. Liima tarttuu vain kummankin servetin taustapuolelle -jos se on ulospäin. Jos laminoit vain yhden kerroksen servettiä, tuloksena on perinteinen laminointi, jossa paperi on tiivisti muovin sisällä. 4. Aseta kahtiataitettu servetin puolikas A4 laminointitaskun sisään tasaisesti. Kuva on siis oikeat puolet vastakkain ja nurjat puolet ovat laminointitaskua päin eli ulospäin.
Jos servettiin jää kurttu, se liimautuu kurttuun. Mitä suorempi sen parempi. Servetin reunoilla oleva kokopistekuviointi litistyy lähes näkymättömäksi laminoitaessa.

Taskuun jää tyhjää tilaa suorakaiteen verran. Leikkasin sen tässä vaiheessa pois ja käytän myöhemmin muuhun laminointiin. Toki samalla voi laminoida jotain sopivan kokoista tai jättää tyhjä tila siihen jos laminointitaskumateriaalia ei tarvitse tai halua säästellä.


5. Laminoi kuten normaalisti. Huomaat, että kiiltävä laminointi näkyy nyt servettien nurjalla puolella.
Leikkaa saksilla tai laminointikoneen leikkurilla tai millä tykkäätkin leikellä, ylimääräinen laminointitaskumuovi pois sekä 1-2mm servetin kaikista reunoista.
Tarkoitus kun on saada 2 kpl irrallisia laminoituja servettejä eikä niitä saa muuten irti toisistaan kuin näin.

Huomaat, etteivät servetit ole liimautuneet toisiinsa siitä kohtaa missä niitä on ollut 2 kerrosta päällekkäin. Jos sen sijaan kerrokset ovat olleet huolimattomasti päällekkäin, tasku on sulanut kiinni liikaa. Näin tapahtuessa, leikkaa vain servettiä lisää leveämmälti.


6. Voilá! Valmis!


Yhdestä servetistä saat 4 kpl taustapapereita, joiden taustapuolella on kiiltävä laminointipinta.


Ja oikealla puolella samettisen silkkinen sileä pinta. Nämä ovat valmiita käyttöön korteissa, tauluissa jne missä keksit käyttää niitä.

Kätevää vai mitä?

Anu :)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämäpä kiinnostavaa, minä voisinkin kokeilla sitä ensinmainittua tekniikkaa. Se on vähän kuin niitä muksujen hama-helmien silitystä. Metsäntyttö

Anu kirjoitti...

Kokeile ihmeessä! En tiedä, kuinka sileä lopputulos kelmulla tulee, laminoidessa ainakin ;). Tiesitkö muuten, että monet aikuisetkin harrastaa Hamailua ihan tosissaan? Olen itsekin kokeillut. Hauskaa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen minäkin joskus jotain niistä leikkimielellä tehnyt. Ja joku päivä sitten näin Romulyyli-blogissa, että niistä oli tehty runsaat kaulanauhat:) Metsäntyttö

Anu kirjoitti...

:). Pitääkin poiketa Romulyylin blogissa. Olen ollut tosi laiska blogivierailuille viime kuukausina. Sun blogia käyn aina välillä katsomassa, mutta siinä ne melkein onkin.

Wööbi kirjoitti...

Idean äiti ilmottautuu. Ainut ikinä keksimäni asia on servettilaminointi. Hienoa että kotimaiselle idealle on luotu näin hyvä ja seikkaperäinen ohjeistus. Iloa korttiaskarteluun 🌸

Anu kirjoitti...

Huippukeksintö onkin, kiitos Wööbi! Kiva kuulla, että tykkäät ideasi esittämisestä. Mukavaa talvenjatkoa.