3.9.2014

Tee-se-itse varjostimet / DIY Lamp Shades


Joululedvaloista kuoriutui tämmöiset kevät-kesä-syksy -versiot. Idea ei ole omani, vaan olen nähnyt parissa blogissa ja päätin matkia :). 


Päällystin 2,5 dl läpinäkyviä muovimukeja kankailla. Liimasin kankaat, pitsit ja nauhat Erikeeper-vesi -seoksella decoupage-tyyliin. Liiman kuivuttua "lakkasin" varjostimet samalla seoksella vielä kahdesti. 

Tämä pallokangas on kirpparipaidasta, kuten pari muutakin. 


Tämä pitsikangas on Eurokankaasta ostamastani palasesta, josta aion tehdä huivin syksyksi. 

Valoteho kärsii varjostimista kovasti. Tämä yksilö luonnollisesti on läpinäkyvin.


Osa kankaista on Tildaa, osa pallollisia muuten vain. Huomasin, että kaikkein helpoin liimattava-työstettävä kangaslaatu oli aito puuvilla. Muiden kanssa oli enemmän ja vähemmän säätöä. Kartonkiakin kokeilin, mutta se olisi pitänyt leikata muotoonsa ennen liimausta enkä jaksanut alkaa mittailemaan.


Saumakohta jossa kankaat / muu materiaali menee päällekkäin eli kaksinkertaisena, kannattaa tehdä mahdollisimman kapeaksi. Se kohta nimittäin paistaa varjona tuossa varjostimessa. Katso yllä olevan kuvan ylävasenta pinkkikukkaista varjostinta. Siinä näkyy saumavarjo. Tässä koneella alin varjostin näyttää lilalta. Se on oikeasti vaaleansininen valkoisilla palloilla.

Valojen taustalla näkyvän taulun tein yhdestä äitienpäivälahjasta. Lapseni olivat kirjoittaneet sydämenmuotoisille muistilapuille kiitoksenaiheita, esim. "Kiitos kun opetit soittamaan pianoa." Niitä lappuja oli piilotettu ympäri kotia ja niitä tuli vastaan pitkin päivää. Niin superihana lahja!! Halusin säilyttää laput näkyvillä, joten kokosin niistä taulukehykseen sydämen. Taustapahvi on askartelukartonkia ja pitsinauha kulkee halki taulun.Varjostimen päällisen olisi voinut jättää auki, itse leikkelin (käytettynä ostamallani) Fiskarsin leikkurilla siihen piparikukkia askartelulehden kylkiäispaperista. 


Liimasin nämäkin Erikeeper-vesiseoksella ja "lakkasin" kerran tai kahdesti päälle. 


Kankaan reunat jäivät kuvion alle... 


...paitsi jos kangas loppui kesken (vaikka oli joustavaa trikoota). Yhden varjostimen kanssa kävi näin. Se ei käytössä näy, joten en alkanut tehdä uutta tilalle. 


Jouluksi aion tehdä jouluiset varjostimet näiden tilalle. Hinnaksi tuli käytännössä vain mukien hinta (reilut 3€/50kpl mun tapauksessa ja siitä riittää jo moniin valoihin), koska muut tarvikkeet oli jo valmiina ja näin ollen "ilmaisia".  


Tässä näkyy vasemmalla ja keskellä Tilda-kankaiset ja oikealla kaverilta saatu retrokankainen.


Keskellä näkyvä pinkki päällys on lakanaa. Tein mukien pohjaan askarteluveitsellä viillon, josta jatkoin kapeakärkisillä saksilla. Leikkasin pienen rastin, josta ledvalon sai juuri tungettua mukiin. Reikä ei saa olla iso tai avara, koska silloin varjostin putoaa pois. 


Vasemmalla oleva on joustavaa trikoota. Oikealla oleva keltakukallinen on kirppispaitaa. 

Olen ommellut syksyisiä tyynyjä saamistani retrokankaista. Kassotaan missä vaiheessa saan niistä tänne asti.

Anu


9 kommenttia:

Tarja kirjoitti...

Ihana "valonauha" ;)

Irmastiina Ruusukummusta kirjoitti...

Kiva idea...saisinpa minäkin tuollaisia aikaiseksi..:)

Anu kirjoitti...

:)

Metsäntyttö kirjoitti...

Hmm, meiltäkin löytyisi sattumoisin tuollaisia mukeja... Nuo on hauskat, vaikka muutenvain koristeena. Millainen se liima-vesiseos on, paljonko mitäkin? Tuo tauluidea lasten lahjasta oli myös kiva. Sai kätevästi talteen ja esille erittäin kauniilla tavalla.

Anu kirjoitti...

Kiitos Metsäntyttö :)!
Varjostimiksi käy kyllä millaiset mukit / kartongit vain, mutta nuo läpinäkyvät on valon kannalta varmaan paras vaihtoehto :).

Jossain netin syövereissä on tarkempia tietoja liiman ja veden suhdemääristä, mie puristin Erikeeperiä kuppiin ja laskin vettä päälle arviolta 1/3 -1/2 liiman määrästä ja sekoitin siveltimellä sekaisin. Seos tulisi olla löysän jugurtin paksuista. Liian vetinen vain kastelee, ei pidä kunnolla ja kuivuminen on hidasta. Liian paksu (liimainen) on hankalampi levittää ja saattaa kovettaa varjostimen pinnan liian kovaksi ennen aikojaan. Tsemppiä lampuntekoon :).

Kanteletar kirjoitti...

Oi miten kiva idea, taidankin napata ja tehdä meidän porstuaan jouluvalot :)

Anu kirjoitti...

:)

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Ihan mielettömän ihania varjostimia, kiva postaus!!!

Anu kirjoitti...

Kiitoksia Tylsä Mörökölli :)!